Cégünket gyakran keresik meg olyan leendő vállalkozók, akik még nem tudják, hogy milyen formában indítsák el tevékenységüket, tehát nekik több információra van szükségük ahhoz, hogy Kft, Bt vagy az egyéni vállalkozói formát válasszák.

Azt érdemes tudni, hogy ma már egyszerűen és jelentős plusz terhek nélkül lehet egyszemélyes Kft-t is indítani, ami a Kft irányítását tekintve nagyon hasonló az egyéni vállalkozói jogálláshoz, mert egy személy dönthet a Kft kérdéseiről.

Ennél lényegesen gyakoribb szempont Kft vagy Bt alapításakor a társas vállalkozás gondolata. Ilyenkor nem egy, hanem több személy irányítja a vállalkozást, közösen döntenek a cég pénzügyeiről, tevékenységéről.

Ha társas vállalkozás nem jöhet szóba, akkor általánosságban lényeges szempont az is, hogy jelentősen nagyobb presztízsértéke van egy Kft-nek, mint egy egyéni vállalkozásnak. Persze ez csak a felszín, hiszen egy Kft korlátokkal is bír (általában a 3 millió forintos tőkéből még megmaradt értékekkel – felel a megkötött szerződései teljesítéséért).

A harmadik szempont: a korlátolt felelősség. Nos, a felelősség korlátozása csak addig él, míg jogszerűen járnak el, hiszen bűncselekménynél a Kft ügyvezetője és a tagok is a vagyonukkal felelnek – korlátlanul.

Még egy szempont: Hol legyen a cég székhelye, amennyiben a cégtulajdonos ingatlana Solymár teleülésen van? Mi úgy gondoljuk, hogy csak abban az esetben érdemes a cégalapítás menetekor másik városba helyezni a cég székelyét, ha meg szeretné takarítani az iparűzési adóval járó plusz költségeket. Ebben az esetben érdemes lehet egy iparűzési adó-mentes helyen bebonyolítani a cégalapítás procedúráját.