Gyakori probléma a könyvelők és könyvelőirodák életében az, amikor az egyéni vállalkozónak átmenetileg nincs elég megrendelése. Ilyenkor felmerül az lehetőség, hogy a tevékenységét átmenetileg szüneteltesse-e, hiszen így mentesül az általános havi adózási költségektől.

Könyvelés szempontjából jellemzően a következő két adózási formát különböztetjük meg:

  1. Hagyományos egyéni vállalkozó
  2. KATA szerint adózó egyéni vállalkozó

Hagyományos egyéni vállalkozás

Amennyiben valaki hagyományos egyéni vállalkozást vezet, és nincs más főállása sem, akkor a bevételek és az ezekhez kapcsolódó költségek hiánya mellett a fix költségei a saját maga után fizetett adók és járulékok, plusz a könyvelési díj. A vállalkozás szüneteltetésének kérésével ezektől a költségektől mentesülni tud.

Számos kritérium és korlátozás áll fent a szüneteltetés esetén. Legalább 1 hónapig, de maximum 2 évig szüneteltethető az egyéni vállalkozási tevékenység. Az nagyon fontos szempont, hogy a szüneteltetett időszak alatt nem végezhet munkát a vállalkozásában, és nem számolhat el semmit költségként. Viszont az megint egy fontos szempont a költségelszámolás-tiltás vonatkozásában, hogy ha korábban valamilyen eszközt megvásárolt és annak visszaigényelte az áfáját, abban az esetben a vállalkozás szüneteltetése alatt vissza kell fizetni az áfa összegét időarányosan, hiszen a szüneteltetés időszakában nem a vállalkozáshoz használja a megvásárolt eszközt.

KATA egyéni vállalkozó

Ha KATA alá jelentette be magát, mint egyéni vállalkozó, az esetben a vállalkozás szüneteltetése nem az egyetlen opció, hiszen az is szóba jöhet, hogy a KATA hatálya alól ideglenesen kijelentkezik.

Mikor érdemes kijelentkezni a KATA alól?

Amennyiben van mellette egy főállás, és így a KATA hatálya alól történő kilépéskor nem találja szembe magát a magasabb adófizetési és járulékfizetési kötelezettségekkel. Az is szót érdemel, hogy a hagyományos egyéni vállalkozás könyvelés általában magasabb költségekkel jár, mint a KATÁ-s egyéni vállalkozóé.

A KATA hatálya alól történő kilépésnél nagyon figyeljen oda a bevételi határokra is. Az ÁFA-mentes 8 milliós forintos, vagy az ÁFÁ-s 12 milliós forintos bevételeket egyaránt időarányosan kell megállapítani (a KATA alatt töltök hónapok alapján), ehhez kérje segítségül könyvelője szakértelmét.