Cikkünkből kiderül, mire érdemes odafigyelnie, ha Ön, mint egyéni vállalkozó a KATA könyvelési adóforma hatálya alá tartozik.

Egyéni vállalkozóként a KATA adózási formájával a magyarországi adózási módok közül az egyik legkedvezőbbet és legegyszerűbbet választotta. A KATA egészen kedvező feltételeket biztosít havi pár százezer forinttól egészen 1 millió forint bevételig. Azt érdemes figyelembe venni, hogy alacsonyabb bevételi összeg esetén nem biztos, hogy megéri főállásban tevékenykedni, de elképzelhető, hogy még mellékállásban sem érdemes ezt választani, mert a KATA hatálya magával vonja a havonta fizetendő fix kisadózói kötségeket. Nagyobb bevételnél felléphetnek extra költségek (a bevétel szintjével arányosan), tehát súlyos pluszköltségeket keletkeznek, amelyeket meg kell fizetni az állam felé.

Hogyan kerülhető el a KATA bevételi határának átlépése?

A KATA adózási formájával azok vállalkozások járnak jól, amelyeknek bevétele nem éri el az évi 12 millió forintot, az ÁFA-mentesség határának pedig évi 8 millió forintot határoztak meg a KATA adózási forma alá tartozóknak. Mindkettő esetében az adóévben realizált bevételi összegekre vonatkoznak.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a KATA esetén mindegy, hogy az adott évben mikor számlázunk ki egy átutalásos számlát, a beérkezett összegeknek nem szabad átlépniük a fenti 8-, illetve 12 milliós határt. Erre még illik odafigyelni: ez a szabály mind az átutalásos, mind a készpénzes összegekre vonatkozik.

Nagyon fontos észben tartani, hogy ezek a bevételi határok gyakran változnak, szinte évről évre. Különösen fontos lehet ez akkor, ha év közben kezdi meg, fejezi be, vagy függeszti fel a KATA alá tartozó egyéni vállalkozását.

A mi tippünk:

A KATA határt (12 millió Ft) olyan hónapokra érdemes arányosítani, melyekben minimum egy napig KATA hatálya alatt volt a vállalkozó, tehát minden ilyen hónapra 1 000 000 Ft bevétel az, ami belefér.

Más a helyzet az ÁFA-mentes határnál (évi 8 millió forint). Ebben az esetben a naptári napokra lebontva számítandó az összeg. Például, ha Ön január 31-én lépett a KATA hatálya alá, akkor Önnek a KATA határa 12 millió forint, míg ha egyúttal ÁFA-mentességet is választott, akkor a betartandó határ 8 millió * (365-30) / 365 = 7.342.465 Ft.