Jellemzően az adóellenőrzés az, amitől sok cégvezető retteg. Három különböző adóellenőrzési formát különböztetünk meg.

Az első az önkormányzati adóellenőrzés, ez csak az önkormányzati adókkal való kapcsolatot jelenti. Olyan vállalkozások tartoznak ide, akik például Solymár székhelyűek, de van telephelyük Pilisvörösváron. Ezen vállalkozások adóellenőrzésre számíthatnak Solymár és Pilisvörösvár vonatkozásában is. Legjellemzőbb adó ebben az esetben az iparűzési adó. Solymári székhellyel, de pilisvörösvári telephellyel az iparűzési adó bevallását a könyvelő beadja mindkét településnek, viszont a gépjárműadót elképzelhető, hogy kizárólag a solymári hatóságnak kell beadni.

Az adóellenőrzés következő formája a célirányos NAV ellenőrzés. Ebben az eljárásban a NAV konkrét dolgokat keres a könyvelésben. Jellemző oka lehet, hogy a NAV valamilyen szabálysértést tapasztal a cég működését illetően, ezért felkeresi a vitatott cég üzletfelét is, aki talán másik városban is tevékenykedik. Ezt azért teszik meg, hogy ellenőrizzék, hogy a két cég könyvelésében szereplő adatok megegyeznek-e.

A harmadik jellemző adóellenőrzés, az átfogó adóellenőrzés. Ilyenkor egy kiemelt időszakra vonatkozóan minden adatot bekér az adóhatóság a könyvelőtől. A legtöbb cég ezen az ellenőrzésen bukik meg, hiszen itt bármi kiderülhet, amire a könyvelő egyáltalán nem számít.

Vajon mikor érdemes ezekre az adóellenőrzésrekre felkészülnie?

Az köztudott, hogy az adóhatóság az eljárás elindítása után nagyon kevés időt hagy a cégvezetők és a könyvelők felkészülésére. A leghatékonyabb és legbiztonságosabb megoldás az, ha a könyvelő és a cég mindig tisztán, minden esetben rendben tartja a könyvelését. Legyen naprakész a könyvelés, így az adóellenőrzés könnyen elviselhető. Könyvelője lehetőleg ne akkor kezdje el megírni a kapcsolt vállalkozás dokumentációját, amikor már bejelentkezett az adóellenőr.

Az online könyvelés nagyban megkönnyíti a naprakészséget, illetve a távkönyvelés bevezetése is, mert ez esetben folyamatosan felkerülnek az adatok az online dokumentumtárba, nem havonta, vagy negyedévente, ahogy az a hagyományos könyvelésnél szokott lenni.