Bizonyára egyetértünk, hogy iskolában kellene tanítani vállalkozói ismereteket, de nem valószínű, hogy erre belátható időn belül sor kerül.

Szerencsésebb helyzetben van az, ahol apa-anya vállalkozó, és a fiatal ellesheti a vállalkozás fortélyait a szülőktől. De ez ritka. A barátok is lehetnek vállalkozók, van kihez fordulni tanácsért, de a fiatalok tapasztalata még kevés ahhoz, hogy a sajátjuktól eltérő vállalkozási területen hatékonyan tudjanak segíteni egymásnak.

A problémát felismerte a NAV is, és 2018-tól az új vállalkozók számára elindított egy mentorálási programot, ami nagyszerű kezdeményezés, de a jellegéből fakadóan csak az adózási megfelelőségre koncentrál. Egy vállalkozás felépítése és működtetése ennél jóval tágabb.

A társas vállalkozók mindegyike találkozik egy ügyvéddel, akitől kaphatnának esetleg iránymutatást. Az ügyvédek azonban nagyon tartózkodóak, még véletlenül sem mondanak semmit, nehogy bárminek a felelősségét rájuk lehessen terhelni, hogy ezt vagy azt ők ajánlották.

Marad a könyvelő, akivel heti-havi kapcsolatban lesznek az új vállalkozók. Nekik kellene kitanítani az újoncokat vállalkozni?

Az a tapasztalatom, hogy a könyvelés nagyon szűk területe a vállalkozásvezetésnek, és a könyvelő jellemzően ennek a területnek a gazdája. Az adótanácsadással együtt még mindig többet tud azonban segíteni, mint a NAV és az ügyvéd együtt. Az én könyvelőirodámban egy kicsit más a helyzet, mert az én ügyfeleim nemcsak a formai-tartalmi követelményekre figyelnek, hanem a vállalkozás kialakításában is segítséget kapnak, mert magam is 15 éves vállalkozói tapasztalattal rendelkezek.

Nézzünk egy mostanában gyakori példát: az új vállalkozó webáruház indítására adja a fejét. Milyen vállalkozói forma lesz neki ideális, egyéni vállalkozás, bt. vagy egyszemélyes kft.? Jelentkezzen be az áfa-körbe, vagy legyen áfa-mentes? (A kereskedői áfa-mentességről egy korábbi cikkemben írtam.) Melyik webáruház-motort, tárhelyet, online számlázót, bankot válassza? Hogyan hirdesse az áruházát? A hirdetést csinálja saját kútfőből, vagy bízzon meg szakembert külön pénzért? Kell-e neki keresőoptimalizálás?

Megannyi kérdés… Ki-ki így saját sikerének kovácsa lesz, vagy esetleg talál egy olyan könyvelőirodát, amelyik ezekben a kérdésekben is jártasabb.