Amikor egy cég vezetőségénél felmerül a könyvelőváltás lehetősége, annak többnyire az az oka, hogy habár a könyvelő elvégezte a könyvelést, viszont nem hibamentesen tette ezt meg. Elég kellemetlen szituáció tud lenni az, amikor a NAV ellenőr világít rá a könyvelési hibákra.

A könyvelőváltás másik oka lehet a költözés, ami ma már teljesen kivédhető az online könyvelés szolgáltatással, így helyfüggetlenül is kiválóan együttműködhet a könyvelés és a vállalkozás.

Gyakran akkor történik könyvelőváltás, amikor az előző könyvelő még lezárja az utolsó üzleti évet és be is küldi a beszámolót pl. Kft esetén, de az ügyfél már új könyvelőjével indítja el a következő évet. A probléma jelen esetben az, hogy a könyvelők általában nem vállalnak (nem szeretnek) felelősséget  az előző könyvelő munkájáért, hiszen így “rajtuk csattan az ostor”, mert ők adják be a NAV felé az adott évi beszámolót.

Olyan eset is lehetséges, hogy az előző könyvelő valamilyen okból kifolyólag nem tudja befejezni annak az évnek a könyvelését (betegség, költözés), de olyan is létezik, hogy a könyvelő valami miatt nagyon, de nagyon nem szeretné ott hagyni az ügyfelét. Ekkor pedig évközi könyvelő váltás történik. Ez elég nagy macera, ugyanis az előző könyvelő munkáját teljesen át kell nézni, a legapróbb részletekig, ez pedig rengeteg időt és plusz költséget jelent a vállalkozás számára, különösen abban az esetben, ha a könyvelőváltás miatt az önrevíziókat is be kell adni a NAV felé.