Sikeres vállalkozóként folyamatosan tisztában kell lennünk a pénzügyeinkkel, ez azonban különösen így van az év vége felé közeledve.

Van, aki mindenképpen nyereséges szeretne lenni, hogy alkalmas legyen a jövőben pályázni, vagy csak hogy kisebb eséllyel válasszák ki ellenőrzésre. Neki lehet, hogy a tervezett költségeinek egy részét el kell halasztania. Más éppen ilyenkor kellene, hogy szembesüljön azzal, hogy túl nagy társasági adó vár rá, neki még lenne ideje előre hoznia bizonyos költségeit. Tudom, az eszközbeszerzés nem segít (mert nem lehet egyszerre leírni költségként), bár kisvállalkozóknak még akár erre is lenne lehetőségük, ha ügyesen szervezik meg a cég adózását.

Amikor még külső könyvelő könyvelte a vállalkozásaimat, minden évben külön hadakoznom kellett, hogy november elejére legyen szíves már a könyvelő összeállítani a várható nyereséget. Sok múlik persze a könyvelőprogramon, gondolom, az ő könyvelőprogramja nem adott sok támogatást az előzetes számításokhoz. De az is lehet, hogy egyszerűen csak ideje nem volt rá, hiába fizettem többet, hogy ilyen támogatást is kapjak. Kaptam, csak sosem akkorra, amikorra szerettem volna.

Könyvelőiroda-vezetőként most azt gondolom, hogy ezek a plusz kérések csakis a leterheltségen múlnak. Ha a napi feladatok teljesen leterhelik az egyszemélyes könyvelőt (aki esetleg foglalkoztat egy adatrögzítőt), akkor nem lesz ideje, figyelme semmi másra, és még a napi rutinban is hibázni fog. Kicsit humorosan így tudnám megfogalmazni: Mindent (beáldozunk) az új megrendelőért.

Ezzel szemben nálunk minden könyvelő távmunkában dolgozik. Csak annyi feladatot kapnak, amivel nem terhelik túl magukat. Megtehetem ezt, mert nem köt a könyvelőiroda fizikai méretkorlátja, akkor és annyi új könyvelőt tudok felvenni, amennyi szükséges. Ha neked is fontos (lenne) a nagyobb személyes figyelem, fontold meg, hogy könyvelőt váltasz.