Egy hagyományosan (konvenciókban) gondolkodó könyvelőtől azt fogod hallani, hogy ha kereskedelemmel foglalkozol, akkor lépjél be az áfa-körbe, mert úgy jársz majd a legjobban. Pedig ez így kijelentve nem igaz.

Van ugyanis egy olyan eset, amikor sokkal-sokkal magasabb hasznot érhetsz el, ha áfa-mentesen működsz. Igaz, ez a plusz haszon csak százalékosan magas, összegszerűen nem, mivel az áfa-mentesség korlátja jelenleg évi 12 millió Ft-os bevétel.

Ha feltételezzük, hogy kereskedőként 40%-os haszonkulccsal dolgozol, akkor a 12 milliós maximális bevételhez évi 4,8 milliós haszon tartozik. Ezt a maximumot tudod kihozni, ha ügyesen tervezel. Hogyan?

Csakis akkor, ha magánszemélyeknek értékesítesz. Ezért is írtam a címben webáruházról, mert azok fő vásárlóköre a magánszféra. Persze ugyanez igaz, ha kicsiben kereskedsz máshogy.

A magánembert ugyanis egyáltalán nem érdeki az, hogy a 10.000 Ft-ba kerülő terméken van-e áfa, vagy nincs. Neki így is, úgy is 10.000 Ft-ba kerül.
Nézzük, mi a különbség nálad. Te így is, úgy is (jellemzően) megfizeted a beszerzett árudra az áfát. A vevőd mindkét esetben ugyanannyit fizet neked. Könnyen belátható, hogy az áfa-befizetés és -visszaigénylés után is a hasznod ugyanannyi lesz mindkét esetben, minden 10.000 Ft után 4000. Csak abban az esetben, ha áfa-körös vagy, a 4000 Ft-os haszonból még be kell fizetned 850 Ft áfát az államnak, azaz a valós hasznod csak 3150 Ft.

Ezt a plusz 850 Ft-ot, ami a 3150 Ft 27%-a, minden plusz erőfeszítés nélkül megkeresheted, ha áfa-mentes maradsz.

Látod, ha mindenben követed a konvenciókat, elesel olyan összegektől, amik megfelelő átgondolással nálad maradhatnának.

Nagyobb a forgalmad, mint az évi 12 millió Ft, de tetszik a plusz 27%-os haszon? Erre is van megoldás a törvényes keretek között, de azt már nem bírja el ez a médium … 🙂

Bak János 06-20-333-4444