Röviden: Igen.

Hosszabban: Az attól függ, mire gondolsz.

A korlátokat leginkább a törvényességi keretekben kell keresnünk. Elég egyértelműnek tűnik, hogy nem lehetünk kétszeresen egyéni vállalkozók, vagy egyéni vállalkozók vagyunk, vagy nem, más lehetőség nincsen. Gyakrabban felmerül azonban az a könyvelőhöz intézett kérdés, hogy lehetek-e több gazdasági társaság (rész)tulajdonosa, például több betéti társaságé.

A törvényességi korlát itt jön be. Az egyéni vállalkozás és a betéti társaság korlátlanul felel a pénzügyeit érintő döntéseiben, ez azt jelenti, hogy mindkettőhöz tartozik egy magánszemély, amelyik teljes vagyonával felelős. Márpedig egy adott személy nem tudna felelni tejes vagyonával, ha több gazdasági társaság felé is fennállna ez a kötelezettsége. Éppen ezért nem lehet valaki egyszerre több bt. korlátlanul felelős beltagja, vagy pedig egyszerre egy bt. beltagja, emellett pedig egyéni vállalkozó is.

Miért szokott érdekes lenni ez a könyvelői kérdés? Azért, mert a magyar állam komoly támogatást ad a kisadózóknak a KATA adózási rendszerével, és ez az igen kedvező adózási mód limitált az évi 12 millió forintos bevételi határával. Élhetsz-e a KATA előnyeivel egyszerre egyéni vállalkozóként és bt. tulajdonosként is?

Igen: Lehet az egyéni vállalkozásod és a bt.-d is egyszerre katás, sőt akár több bt. kültagja is lehetsz, amelyik mind katás. Persze figyelemmel arra, hogy a bt. beltag korlátlanul tudjon felelni, tehát mindegyik ilyen vállalkozásnak másik beltagja kell, hogy legyen.

A második katás vállalkozásod fenntartása azonban már nem lesz annyira olcsó, mint az első, mivel a havi 25 000 Ft-ot vagy 50 000 Ft-ot minden közreműködő személy/tulajdonos után meg kell fizetni.

Ha második, többedik vállalkozásnak kft.-ben gondolkodsz, ott tényleg nincs mennyiségi korlát, mert a kft. neve is azt tükrözi: korlátolt felelősségű társaság, azaz csak a betett vagyonával (minimum 3 m Ft-tal) felel. Apró probléma, hogy a kft.-nél nem lehetséges a katázás.

Mindenkinél meg lehet találni a módját, hogy évi 8-12 millió forintnál magasabb bevételnél milyen cégstruktúra szolgálja a legjobban a pénzügyi érdekeit. Konzultálj a könyvelőddel, vagy keress meg a Hegyben-Távban Könyvelőiroda elérhetőségein!

Bak János