Vállalkozás indítása előtt érdemes jól körbejárni azt, hogy milyen formában indítsuk el tevékenységünket. Gyakran a könyvelő már kész helyzetként találkozik a Bt-vel (betéti társaság), ami néha bonyodalommal jár. Előfordulhat, hogy az ügyfél valamelyik ismerőse javasolta a Bt alapítását, de sokszor az ügyvéd ajánlása alapján választja ezt a vállalkozási formát.

Mi úgy gondoljuk, hogy az a legszerencsésebb, ha már a cégalapítás előtt egyeztet egy könyvelővel és kikéri véleményét Bt alapítás kapcsán. Mindez azért fontos, mert valószínűleg sem az ismerős, sem az ügyvéd nem látja teljesen át vállalkozásunk költségeit és jövedelmezőségét, ezzel szemben a könyvelő konkrét becslést tud készíteni, számszerű adatokkal, grafikonokkal.

A Bt jellemzői

A betéti társaság egy társas vállalkozási forma, ami a következőképpen néz ki:

Általában Bt-ben a döntéshozó egy beltag és a tulajdonos, plusz van egy kültag, aki általában nem szól bele a vállalkozás működésébe és tevékenységébe, jellemzően inkább pénzügyi támogatást biztosít. Ezért a Bt jó megoldás lehet azoknak, akik nem egyedül szeretnének vállalkozást indítani. Viszont ha nem szeretnénk társas vállalkozást, akkor inkább az egyéni vállalkozás, vagy az egyszemélyes Kft lesz a legjobb célalapítási szempontból.

De itt jön a kérdés: ha legalább ketten vagyunk, akkor Bt vagy Kft? Nos itt is mérlegelni kell, hiszen a Bt könyvelés általában “nagyobb falat”, mint a Kft könyvelés, de a Bt alapítás jellemzően kisebb költségekkel jár, mint egy Kft alapítása. Hozzátesszük, hogy ez sem minden ügyvédnél van így, viszont akikhez mi szoktuk irányítani ügyfeleinket, ott egyik vállalkozási forma alapítása sem drága.

Továbbá a Kft rövidítés korlátolt felelősségű társaságot jelent. Ez azt jelenti, hogy ha például attól félünk, hogy a cégünk adósságot fog generálni profit helyett, akkor a Kft alapítás ideálisabb megoldás lehet, mint a Bt alapítás, hiszen a betéti társaságban a teljes személyes vagyonunkkal is felelünk a vállalkozás által felhalmozott adósságokért. Erre nagyon oda kell figyelni, mielőtt megalapítja cégét.

Még egy lényeges különbség van a Bt könyvelés és a Kft könyvelés között, az adózás. Bt-ként lehetünk KATÁ-sak, ami igen népszerű és kedvező feltételeket biztosít, főleg egy kisebb bevételt remélő vállalkozásnál.