Új törvény lépett életbe 2018. július 1-től. A dátumtól kezdve kötelező minden 100 000 forintnyi ÁFA tartalmú számla jelentése a NAV felé. Jelen cikkünk ezzel kapcsolatban ad felvilágosítást.

Miért hozta meg ezt a döntést a törvényszék? A cégek teljes transzparenciáját szeretnék lehetővé tenni, magyarul az a céljuk, hogy az adóhatóság azonnal láthassa az összes online kiállított számlákat. Ezért a legelső lépésükként bevezették a jelentős összegű (100 000 Ft-ot meghaladó) számlák kötelező jellegű jelentését. Ha már megvan a technológia mindkét oldalon – a hatóság és az online könyvelés programok és számlázó programok között -, nem lesz megállás, már csak az a kérdés, hogy mikor jön el a következő lépés.

Azonban a regisztráció (ami szükséges a technikai azonosító megszerzéséhez) most még nem kötelező azon cégeknek, akik még nem állítanak ki ilyen áfa tartalmú számlát. Ide tartoznak az alanyi mentes vállalkozók, vagy azok a webshopok, akik nem árusítanak nagy összegű termékeket.

Arra még nagyon érdemes odafigyelni, hogy az online számlázó programok egy része elméletben megfelel az online adatszolgáltatás kötelezettségeinek, de a valóság az, hogy ezen programok jelentős százaléka még nem túl megbízhatóan működik, vagy egyáltalán nem tudja elvégezni ezt a feladatot. Mielőtt cége bajba kerül, mindenképpen kérdezzen rá erre a fontos funkcióra.